Saturday, November 11, 2006

Lions head



Från Table Mountain har man vidunderlig utsikt över Cape Town och Lions Head..
Hade ingen aning om att vi var så förnämligt representerade i ett land så långt borta.
Inspirerande var det också att sitta blick stilla, öga mot öga med en något annorlunda nära och kära...
Här kommer våra köttbullar i receptform!
Leijonhufvudköttbullar (köttbullarna är huvudet och bok choi är manen)

450 g fläskfärs
1 st äggvita
4 st finhackade vårlökar
1 msk risvin eller torr sherry
1 tsk finhackad ingefära
1 msk ljus soja
2 tsk socker
1 tsk sesamolja
300 g bok choy (pak soi)
5 dl kyckling och kalvfond (50/50)

Kör färs och äggvita i food processor tills det är väl blandat.
Tillsätt vårlök, vin, ingefära, soja, socker och sesamolja. Smaksätt med salt och peppar, blanda igen.
Teststek lite färs för smak.
Rulla bullar i valnötsstorlek.

Separera bladen från bok choy och lägg bladen i botten av en ler- eller gjutjärnsgryta.

Pudra bullarna med Maizena, Hetta upp en wok, tillsätt 1 cm olja och värm tills det nästan ryker.
Stek bullarna i omgångar tills ytan är gyllenbrun, låt bullarna rinna av på hushållspapper.
Lägg bullarna på bok choybladen
Torka ur woken, häll i buljongen och låt den koka upp.
Häll buljongen över bullarna och sjud långsamt med locket på glänt i 1 ½ timme.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home