Monday, December 04, 2006

Oxrulader

Är en färdighet som oxruladstillagning genetiskt betingad tror ni...? (Mamma är släkthärskare!)
Och hur kul är just den genen,i så fall, egentligen?
Jo, just vid oxruladstillverkningstillfället är den oombestridd.
Efter enorma påtryckningar kommer här receptet, som bygger på att man är två tillagare, en hon och en han.
Han handlar fransyskan,och ber charkbiträdet att skiva den ganska tunt, mååångga skivor. Han lägger en tredejedels baconskivabit i mitten på varje skiva och rullar ihop den. För att den ska hålla ihop sticker han igenom en tandpetare .
Hon bryner ruladerna gyllenbruna, i flytande milda. Saltar, pepprar och lägger över dem i en stor kastrull. Hon häller över oxbuljong (och mot alla regler så vispar hon ur pannan där ruladerna brynts) och vin så att det täcker köttet (mest buljong) och kryddar med ytterligare salt och peppar. Hon tillsätter en handfull katrinplommon. Nu ska alltsammans koka minst 1-1,5 timme, det är superviktigt att ruladerna är riktigt möra!
Under denna tid, städar han upp i köket + preparerar för ugnsstekta potatis/palsternackor och morötter i ugn. Hon tar ett glas vin och läser en bra bok.
När timmen ha gått, testas ruladerna av båda. Hon reder av såsen med ihopshejkat vin och mjöl.
Ät med kokt eller ugnsstekt potatis/rotfrukter, gele, bönor, sallad....
Lena, Karin mfl. Lycka till - någon catering blir det INTE!

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Mums, det låter som en verklig familjeföreställning, tur att det går att tillreda i förväg. Blir en utmaning, återkommer med juryns bedöming. Tre av deltagarna i min middag har ju ätit dina/era!
Tack, Lena

2:51 AM  

Post a Comment

<< Home