Friday, September 21, 2007

Robusta vs Arabica




Det är inte jordnötter i burken till höger...råkaffebönor.


Robustabönan är inte så vanlig i svenska kaffeblandningar helt enkelt därför att vi föredrar Arabica smaken. Ju längre söderut i Europa desto mer Robusta och i öststaterna är den ännu mer vanligt förekommandet. Ett stort Robustaproducerande land är Vietnam.

Visste ni att förresten Vietnam står för 20% av världens kaffebönexport. Bara Brasilien är värre (40%).

Vid Arabicaprovningen vi gjorde på Zoegas testades bönor från Brasilien, Colombia, Kenya och Etiopien. Och det var stor skillnad!

Om man då går till Zoegas kaffesorter så hittade jag ganksa snart tre favoriter "Intenzo", "Mollberg" och "Forza".


Kaffetips: Vill du göra god espresso så prova Zoegas Bellezza, 100% mörkrostade Arabicabönor från bland annat Kenya och Brasilien




Spännande bok just nu: Roslund&Hellström "Edward Finnigans Upprättelse"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home