Friday, January 18, 2008

Köttfärsbiffar och Lotusblommor


Efter ett par veckor med asiatisk mat var det riktigt mumsigt att åter igen proppa i sig köttfärs från ICA. Vi gjorde det i form av köttfärsbiffar, löksås och potatis. Skuren isbergssallad med rivna morötter och mikrade majskorn utgjorde grönsaksbestånd. Löksåsen gör jag genom att fräsa skivor av gul lök i flytande margarin. Sedan häller jag över en redning av vatten och vetemjöl (alltså jag skakar 2 msk vetemjöl med vatten, slutmängd ca 4-5 dl vatten) som får koka upp. Smaksättningen består av köttbuljongtärning eller fond, mörk kinesisk soja, salt, peppar och 1-2 msk lingonsylt. Du kan naturligtvis också reda med maizenamjöl! Och lingonsylt är ett måste till köttftärsbiffar!

Jag är så glad att jag fick en bild av den vackra lotusblomman, den växte i en liten pond i parken utanför templet i Ipoh.
Lotusblomman har en betydelsefull andlig innebörd i asien. Den vackra blomman som växer upp ur gyttja och dy anses på något sätt symbolisera männsikans storhet och kapacitet i att kunna växa och blomma också i livsvillkor av kaos (tror jag ungefär så...). Hela växten är användbar i matlagningen, roten kan du köpa i asiatiska butiker men också i frysdisken på ica. Lotusroten ska vara mild och krispig (jag har aldrig använt den färsk..men ska genast prova och återkomma om jag nu hittar den i kinabutiken). Den kan användas färsk i sallader men också i grytor och wokrätter. Den både torkas, mals och syltas och kanderad lotusrot var något som såldes nu framförallt inför det kinesiska nyåret!



0 Comments:

Post a Comment

<< Home