Thursday, January 31, 2008

Healthy living och litteraturvetenskap




Det fanns fler böcker om "healthy living" än roliga, goda livsbejakande kokböcker i den gigantsika bookshopen i en av K.L Malls.... åsikterna om hur man lever ett hälsosamt liv är definitivt delade...där som här, det börjar ju bli riktigt roligt att vara dietist!, Ikväll klockan 22.00 i TV 1 debatt möter DRF:s ordförande Elisabeth Rothenberg Lågkolhydratdoktorn Annika Dahlqvist.
Denna veckan råder inga kulinariska utsvävningar, Costa Rica fararen är ensam herre på täppan och önskar sig traditionella måltider varje dag.
Igår började jag min litt vet om "äldrelitteratur"! Åh det känns verkligen roligt.

Wednesday, January 30, 2008

Keramiska knivar


Jag köpte i K.L en kniv och en "skalare" av märket Kyocera. Lite beprövat via en "mandolin" och ett "ingefärarivjärn" sedan tidigare......
Det är en serie riktigt vassa produkter i flera bemärkelse; fräsch design, lätta i handen och hållbara! Länk till återförsäljare hittar du bland annat på http://www.chocolauto.se/
Idag är det mörkt, tungt och regnigt, hoppas på en injektion av litt.vetenskapen som börjar ikväll....

Tuesday, January 29, 2008

Små korvar, snaror och faror

Små korvar påminner mig om pressinformation som Scan hade för några år sedan. Ett antal matskribenter hade samlats för att lyssna till information kring nya produkter. Vi var två som redan från början tyckte att det hela var ganska underhållande, lite småroligt...så när en av de anställda på Scan reser sig upp och med allvarsam röst presenterar sig som "produktchef för kryddiga korvar och andra småkorvar" var det svårt att hålla sig för skratt. Igår åt vi i allafall småkorvar, superhungriga stekte vi dessa och serverade dem med pasta och broccolibuktter som fick koka med pastan mot slutet. En sallad med avokado och cocktailtomater rafsade vi också ihop, liksom en liten efterrätt med tinade hallon, skivade bananer och gul kiwi. En snabb och lätt måltid, färdigt på 20 minuter!
Vår lilla Malaysiska djungeltrekking var intressant och varm. Blodiglar fyllde skorna och ormarna lurade i träden....liksom andra snaror och faror.

Monday, January 28, 2008

Underbart kaffegodis...

Det blev inga ansjovisutsvävningar i helgen. Jag var förbi ålgränden i fredags och köpte rödtungsfiléer istället, kändes liksom lite enklare och så var det bara Axel och jag hemma.....
Vänd filéerna i en blandning a vetemjöl och ströbröd (jag anväder inga ägg så panering blir tunn, tunn). Stek dem några minuter (det går fort!), krydda med salt och vitpeppar. Till detta hade vi mumsigt potatismos, rostade mandelspån och en citronklyfta. Och sallad och gröna bönor och ett riktigt gott vin....



Efter en snabb kik på "Deltas" hemsida visade det sig att planet landade redan 08.30...vi kom hastigt och lustigt iväg till Kastrup. Tackochlov hade stormen bedarrat något.

Världens tröttaste, nöjdaste och gladaste tjej var hemma igen. Vi ägnade hela dagen åt att titta på bilder packa upp och lyssna till Ebbas fatastiska upplevelser!

Önskemåltid 1 = kött (blev oxfilé från andreas) och potatis (klyftpotatis med sasamfrön).
Önskemåltid 2 = köttbullar, sås, potatis, lingon.....
Kaffebönor och härligt gott "kaffegodis"= guavajelly täckt med kaffechoklad + chokladtäckta kaffebönor och mycket annat kul fick vi smaka på!

Friday, January 25, 2008

Ikan Bilis - Anjovis





Googlar man "torkad ansjovis" så dyker "smasken för katten" upp, typ. Men efter ytterligare spaning så hittar jag leverantörer på nätet..kanske finns ocskå dessa små torkade rackare i olika typer av exotiska matbutiker?! Jag skulle i alla fall vilja testa följande recept; Taget ur en ny asiatisk kokbok, inköpt därborta. Kanske är mängden torkad fisk för mycket?! Jag upplevde det med vissa risröror som smaksatts med just torkad ansjovis


Stek ca 100 g torkad ansjovis (sköljd, huvud bort! torka, enligt min nya asiatiska kobok).Lägg ansjovisen åt sidan. Rosta 100 g jordnötter. hacka 1-2 chilifrukter och 2 vitlöksklyftor fint, fint eller stöt dem till en pasta i en mortel. Fräs detta i lite olja, tillsätt 1 tsk råsocker och saften från 3 stycken limefrukter. Häll det över ansjovis, chili och nötter... Alltså det låter som ett konstigt recept, det rekommenderas som del i en buffé...jag ska ändå testa, kanske med lite färsk ansjovis och servera det till fisk, ja, så får det bli. Återkommer i ämnet.

Idag åket Calle med skolan till Val Thorens..buss. I morgon kommer Ebba från Costa Rica, 09.00 står vi på Kastrup. Längtar!!!!




Thursday, January 24, 2008

Sesamlax & Sparrisfräs, Pangkor Island



Smaksätt en bit laxfilé med salt, peppar och sesamfrön. Sätt in den i ugnen, 175 grader ca 15 minuter. Skär ett knippe sparris i bitar, fräs den tills lagom mjuk, tillsätt färska mungböngroddar, rivet citronskal och en aning salt. Rör om! Böngroddarna ska bara precis bli varma. Pasta och parmesan och kanske lite tapenad som tillbehör...och så en sallad förstås...det är gott att blanda sparris/böngroddar med pastan.
Malaysiaresan
Från Ipoh som ligger en bit in i landet åkte vi västerut ca 3 timmar med bil (ojojoj), en liten väg med alltför mycket trafik. Lastbilarna är ett jätteproblem! Gamla och med en hastighet runt 40 km/h puffar de omkring. Bilisterna blir superstressade förstås....Bilvägen kantas till stor del av oljepalmsodlingar.
Ut till Pangkor Island tog det knappt en halvtimme med båt. Oh, gissa om det var skönt att ligga under palmerna en stund...

Wednesday, January 23, 2008

Filmjölkstopping och durianglass




Jag äter alltid en tallrik filmjölk på morgonen (+ macka...). För att den ska bli riktigt fräsch och krispig använder jag mig av olika smakkombinationer...(absolut inte durian) som byts ut i intervaller alltefter säsong och anspråk...Just nu är filtallriken fylld med clementiner som delas i mindre bitar, (ett måste för att få tillgång till det saftiga fruktköttet), 2 pepparkakor som bryts ner, solrosfrön en matsked och krossade linfrön. Sedan fyller jag på med flingor eller musli, bara lite, i morse blev det "fullkornhjärtan" som fick fylla upp.
When the durian comes down the sarong comes off (Malaysiskt ordspråk).
Durian har ett rykte om sig i Sydostasien att vara ett afrodiakum. Bortsett från det så har hela frukten liksom taggarna utåt, och doften signalerar kom inte nära mig, ät mig inte. Ändå är den så dyrkad. Jag har smakat frukten några gånger och det är svårt att beskriva upplevelsen i munnen, nästan som att äta en kolsyrad brakskit?! Nu vill naturligtvis "the expats" från Finland och personalen på 1919 in Ipoh lura i oss durianglass...vi höll god min...och faktiskt, glassen var mindre akut äcklig!
Apor är väldigt förtjusta i durian?!
Skylten finns överallt för som sagt; "when the durians come down"......eller kan det vara doften?!

Monday, January 21, 2008

Axels chokladmousse

Skålen är snart tom...

Smält en kaka (200-250 g) mörk choklad (ja, vanlig blockchoklad funkar också), låt den svalna innan du tillsätter 5-6 äggulor. Äggvitorna vispar du upp separat. Blanda sedan ihop rubbet med stora luftiga svepande rörelse....

Låt stå några timmar i kylskåp innan du serverar.

Trevligast är kanske att lägga upp chokladmoussen i portionsskålar och dekorera med en liten blomma, en klick grädde, silverkulor, lite fint rivet citron, lime eller citronskal..?!



Fotodag idag, det var faktiskt ett tag sedan jag var i Munka Ljungby.



Saltimbocca och Försoning



Jag köper gärna kött hos Andreas på Gastronomibutiken men något kalvkött hade han inte i lördags...hittade istället kalvinnanlår på ICA. Vilket var helt okey för ändamålet Saltimbocca. Banka ut köttbitarna med knytnävar eller använd "kötthammare". Lägg på en bit parmaskinka och ett salviablad (växer fortfarande ute i min trädgård...). Fräs, krydda med salt och peppar och häll över ca 2 dl vitt vin eller marsala vin. Jag tycker om när såsen är alldeles rinnig men vill du reda så kan du ta upp köttet och reda av med lite maizena (gör inte som Axel...han lyckades få till en "chokladsåskonsistens" i första rundan). Vi åt klyftpotatis som tillbehör och sallad och "Sugar Snap Peas". Pasta är också gott till! Till efterätt åt vi Axels godaste chokladpudding, en jätteladdning står just nu i kylskåpet (Brittany håller igen och Calles hy mår inte bra av choklad....). Men Axel och jag vi äter och äter, kanske tar den slut? Receptet kommer i morgon!

PS! Marsalavinet var länge Siciliens signum...en dryck inspirerad och liknande sherry och portvin.

I övrigt har jag startat dagen med en långpromenad med Andrea, det är vår i luften! Helgen var lugn och återhämtande. Var på bio igår och såg Försoning, Ian McEwans kritikerrosade bok ( som jag läst). Varken bok eller film i min smak. Blev faktiskt riktigt besviken, filmen har ju fått så bra kritik. En översvallande vacker historia - bara alldeles för mycket! Inledningsvis mycket finstämd och vacker men tröstlöst långsam och förflyttningen från den engelska landsbyggden till krigsscener i värsta Hollywoodanda blev allt för tvär. Dessutom var scenerna långdragna och ackompanjerade av intensiv filmmusik = övermålat överdåd. Det var faktiskt svårt att hålla sig för skratt när de tre sårade soldaterna (överspelat, översminkat) gjorde sin vandring från krigets epicentrum över den enastående vackra landsbyggden och de fruktfyllda äppelträden....massakern av ett antal unga kvinnor som uppenbarade sig blev mer som ett vackert stilleben än en berörande scen. Att McEwan valt att kalla boken försoning förstår jag inte riktigt heller, det hela handlar mer om skuld/botgöring...någon försoning var det aldrig tal om.

Men det är ganska intressant med översättningar....Atonement som boken filmen heter på engelska kan faktiskt översättas som "gottgörelse" och det är betydligt mer träffande ord på den här historien. Då får åtminstone jag ihop det bättre!

Friday, January 18, 2008

Köttfärsbiffar och Lotusblommor


Efter ett par veckor med asiatisk mat var det riktigt mumsigt att åter igen proppa i sig köttfärs från ICA. Vi gjorde det i form av köttfärsbiffar, löksås och potatis. Skuren isbergssallad med rivna morötter och mikrade majskorn utgjorde grönsaksbestånd. Löksåsen gör jag genom att fräsa skivor av gul lök i flytande margarin. Sedan häller jag över en redning av vatten och vetemjöl (alltså jag skakar 2 msk vetemjöl med vatten, slutmängd ca 4-5 dl vatten) som får koka upp. Smaksättningen består av köttbuljongtärning eller fond, mörk kinesisk soja, salt, peppar och 1-2 msk lingonsylt. Du kan naturligtvis också reda med maizenamjöl! Och lingonsylt är ett måste till köttftärsbiffar!

Jag är så glad att jag fick en bild av den vackra lotusblomman, den växte i en liten pond i parken utanför templet i Ipoh.
Lotusblomman har en betydelsefull andlig innebörd i asien. Den vackra blomman som växer upp ur gyttja och dy anses på något sätt symbolisera männsikans storhet och kapacitet i att kunna växa och blomma också i livsvillkor av kaos (tror jag ungefär så...). Hela växten är användbar i matlagningen, roten kan du köpa i asiatiska butiker men också i frysdisken på ica. Lotusroten ska vara mild och krispig (jag har aldrig använt den färsk..men ska genast prova och återkomma om jag nu hittar den i kinabutiken). Den kan användas färsk i sallader men också i grytor och wokrätter. Den både torkas, mals och syltas och kanderad lotusrot var något som såldes nu framförallt inför det kinesiska nyåret!



Wednesday, January 16, 2008

Tomatsoppa och M / Ipoh


Nu har jag tänkt till lite!
För "alla" er som tittar in då och då framförallt för att få bra tips och recept så tänker jag hädanefter försöka inleda med dessa.

För att sedan övergå till mitt vardagsliv, böcker , resor eller annat som jag gillar.Tomatsoppan vi åt igår kväll blev suveränt god:Fräs 2-3 potatisar skurna i bitar i olivolja. Pressa ner 1-2 vitlöksklyftor och krydda med ca 1 tsk curry. Rör om, häll över en burk krossade tomater och ca 4-5 dl buljong av grönsakskaraktär. Smaksätt ytterligare med ca 1 tsk spiskummin och kanske också lite vitlökspulver. Låt puttra 5 minuter eller tills potatisbitarna är mjuka. Tag nu en "potatismosstöt" och stöt lite på potatisen i soppan så att den liksom faller sönder, det reder lite och gör allting mustigare. Fyll också på med ca 1 dl majskorn. Smaksätt ytterligare med minst 2 msk persilja (jag använde fryst), salt och vitpeppar. Tillbehör som jag skrev igår; pumpafrön och krutonger.

Vi började alltså vår resa i Ipoh...besökte bland annat denna grotta som blivit ett tempel som mynnade ut i kanske lite väl anlagd trädgård. Omgiven av berg som isolerade kan jag förstå dess avstressande effekt. Absolut rofyllt. Här fanns faktiskt mest typiska medelhavsväxter som Hibiskus och Bouganvilla... men också lotusblommor.

Nu ska jag iväg på första Yogan efter juluppehållet...och vet ni vad. Calle fick körtkort igår. Jippi!

Back in business


Vilken häftig resa vi har gjort!
Och vilken mat och vilket väder...Den närmsta tiden kommer det att bli mycket Malaysia här!
I Ipoh där vi startade hade man bland annat tillverkning av Tofu och odling av böngroddar.
Tofun här hemma är alltid hård och lite lagom kall och tråkig...men där, friterad, smakade den alldeles underbar, insidan var soft och krämig, nästan som en camenbert.
Ipoh är i övrigt en mellanstor stad, inte särskilt imponerande utöver de enorma koloniala byggnaderna som fanns kvar som ett minne efter engelsmännen. Några häftiga tempel och trädgårdar fanns också att beskåda.
En rolig liten starter vi åt där var bland annat bilden överst. Små blad som man själv fick fylla med chili, krossad lime, rostad kokos,jordnötter och en sötsur sås!.
Maten var i övrigt mycket kinainspirerad. Bilden underst är en klassisk måltid med mycket soja och nudlar.

Ikväll bjuder jag familjen på tomatsoppa, tänker krydda den med lite curry och som tillbehör servera krutonger och pumpafrön.

Wednesday, January 09, 2008

Guavajucie...

Har nu averkat Ipoh en typisk mellanstor stad pa Malaysias vastsida. Inte nagonting sarskilt, endast nagra fantastiska paminnelse om kolonialtiden i form av byggnader. At daremot suveran mat! Locals hade koll pa var vi borde och skulle ata. Tofutillverkning och Bongroddsodling fanns bland annat i denna stad som tidigare levde av gruvbrytning (tenn). Friterad tofu, lite mjuk och svagt gron i mitten smakade ljuvligt...Med manga kineser i staden hade naturligtvis maten karaktar av Kina.
Igar akte vi ut med bat till Pangkor Island. Dar bor vi i ett inredningsmagasin....maten daremot ar kanske mindre local och mer international. Ungefar som det latt blir pa resorts...Njuter i alla fall av ljuvlig varme och skona bad. Singapore Slingen var alldeles for sot. Blir pamind om och kommer ihag fra tidigare besok att man har har en forkarlek for sott, sott i samband med dryck. Suverana fruktjuicer blir latt nedlusade med socker eller sirap. Den grona guvajuicen daremot smakar gott...
Nasta stop blir K.L.

Saturday, January 05, 2008

Malaysiavarning



Med minusgrader och kraftfull vind beger man sig inte ostraffat ut idag....huuu (var ju förstås ändå ute och med nya dunjackan funkade det utmärkt, faktiskt).Men det ska bli skönt att lämna landet några dagar... Jag utlovade namn på vårt goda nyårsvin; en spanjor: Finca Sandoval, 2004, rätt dyrt, en bra bit över 200 spänn tror jag...men det var ju nyår...I alla fall grymt harmonierande med oxfilé! Jag hoppas på att kunna blogga åtminstone någon under veckan som kommer...Malaysisk mat? och kanske lite vackra bilder från Kuala Lumpur, Ipoh och Pangkor Island.

Thursday, January 03, 2008

Chilitapenade och Chokladtapenad



Igår slängde vi in en lite laxbit från Ålagränden i ugnen, tillsammans med pasta, sallad och chilitapenad blev det riktigt mumsigt.
Chilitapenad blir naturligtvis mycket godare om du gör den själv. Men burken från Zeta duger....och vill du göra något mittemellan så kan du alltid röra ut vanlig burktapenad med hackad persilja och finhackad röd chili.

Igår fick vi äntligen rapport från Costa Rica. Allt var bara bra, värdfamiljerna hade funkat bra. På barnbyn var det lite blygsamt i början, framförallt när det gällde att prata engelska...men nu efter 5 dagar var det fullt ös...nya vänner och nya språk. Totalt 12 delegationer med vars 4 barn från de Nordiska länderna + Japan, Australien, Costa Rica naturligvis, Brasilien, Canada och lite till...och Anna byter snart familj i USA och jag åker till Malaysia på söndag (med Axel). Tjing.

Förresten hittade just detta receptet som kan vara kul att prova...
Choklad och citrontapenad
Det här behövs till en sats:150 g urkärnade svarta oliver, 1 vitlöksklyfta, 1 liten knippe persilja (utan stjälkar), 4 msk olivolja, 3-4 msk fint riven choklad med hög kakaohalt, ½ tsk finrivet citronskal
Lägg ner oliver, vitlök, persilja och 4 msk olivolja i en stavmixer. Mixa. Häll upp i en skål. Smaksätt med fint riven choklad och citron.
Quick fix varianten av denna får du du genom att blandar ner riven choklad, hackad persilja och lite rivet citronskal i färdigköpt olivtapenad.

Wednesday, January 02, 2008

Gott Nytt 2008

Är på jobbet idag...det behövs nog ett par timmar innan hjärncellerna placerar sig och hjärtat tycker livet är okey!
Nyåret blev riktigt roligt, det gick så fort bara.
Vår meny bestod av Rolles & Lenas förrätt, en härlig avokadopuck med fräsch tomatsalsa och parmaflan. Varmrätten gjorde Axel och jag, ljuvlig oxfilé från Andreas med potatishalvor från ugnen, en gorgonzolasås och en rödvinssås. Sallad med rucola, päronskivor och hasslenötter...
Vinet hade Anders och Elisabeth med sig, kommer naturligtvis inte ihåg namnet just nu men det kommer från vår gemensamma vinleverantör http://www.winefinder.dk/ . Lovar att kolla upp.
Desserten stod Ole och Cecilia för. Granatäpplesorbet, physalisfrukter, druvor och hjortron. Vackert och sött.
Osså smällde vi! Pratade med Anna, Ebba är alldeles för långt bort...

Gör gärna min päronsallad som förrätt på detta vis;
Skala och skär päron i bitar, lägg skivorna i citronvatten. Lägg fräscha blad av krispig sallad på ett fat, gärna ett par olika sorter. Smula över någon god grönmögelost, fyll på med päronbitar och strö slutligen över rostade, skalade och hackade hasselnötter. Ringla över en aning hassselnötsolja, smaksätt med en nypa nymalen svartpeppar och flingsalt.